Les biografies de les dones internacionals que van participar a la Revolució del 36 a Catalunya, amb orígens diversos i perspectives polítiques variades, revelen una part desconeguda de la guerra. Aquestes dones, que van lluitar contra el totalitarisme i el feixisme, van documentar la seva experiència mitjançant la ploma, la paraula i la fotografia, oferint una visió femenina i feminista del conflicte. El curs contextualitza les seves històries i presenta una mostra de fotografies i textos per recuperar el seu llegat històric.
A la Biblioteca Central Tecla Sala, del 1 al 4 de juliol de 18.30 a 20 hores.
· Dimarts 1 de juliol, de 18:30 a 20h
Sessió 1. Activistes culturals i propaganda
Explora la implicació de dones com Nancy Cunard, Sylvia Townsend i Valentine Ackland, qui van combatre el feixisme a través de la literatura i l'activisme. També es parla de Mary Low i la seva influència a la propaganda, així com de la presència femenina a la guerra, destacant el cas d’Anna Karfunkel Kaminski.
· Dimecres 2 de juliol, de 18:30 a 20h
Sessió 2. Les milicianes
Es tracta el mite i la realitat de les milicianes, amb figures com Martha Gellhorn, Simone Weil i Mika Felman, que van combatre al front i van viure experiències difícils, tot contribuint a la lluita antifeixista.
· Dijous 3 de juliol, de 18:30 a 20h
Sessió 3. Reporteres, cronistes i activistes
Dones com Etta Federn, Ana Piacenza, Emma Goldman i Lyda Einstein van combinar el compromís social, el periodisme i l’activisme en la rereguarda i el front, oferint testimoniatges únics de la guerra i les col·lectivitzacions.
· Divendres 4 de juliol, de 18:30 a 20h
Sessió 4. Fotògrafes i l'ull feminista
S’explora la tasca de fotògrafes com Margarethe Michaelis, Gerda Taro i Kati Horna, que van capturar moments clau de la guerra, oferint una visió femenina i arriscada del conflicte a través de la fotografia i el fotomuntatge.